Yunus Emre Vakfı’nda naylon fatura ile 400 milyon liradan fazla yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla yürütülen soruşturmada Vakıflar Genel Müdürlüğü müfettişlerince hazırlanan rapor, vakfın kasasının nasıl boşaltıldığını gözler önüne serdi. Vakfın, Ekim 2023 ile Ağustos 2024 arasında Anka ve Dor Kongre isimli 2 ayrı firmaya “uçak bileti, konaklama, transfer hizmeti gibi” hizmetler adı altında toplam 110 milyon liraya yakın ödeme yaptığı belirlendi. Firmalardan birinin satın alma dosyasının dahi olmadığı ve işin doğrudan Almanya’ya kaçtığı öne sürülen Başkan Şeref Ateş tarafından firmaya verildiği anlaşıldı. Durumun vahameti, “Vakfa kesilen birçok faturadaki tutarların, gerçek bilet bedelinin çok üzerinde olduğu, öyle ki; bazılarında sapmanın yüzde 100’den fazla olduğu ve bundan da vahimi, yalnızca rezervasyon oluşturulup biletleme yapılmadığı anlaşılan bazı işlemlerin dahi vakfa faturalandırıldığı ve bu bedellerin ödendiği tespit edilmiştir” denilerek anlatıldı.
T24 ÖZEL – Yunus Emre Enstitüsü’nde akıl almaz yöntemler: Başkan Şeref Ateş’in oğlunun kurduğu şirketin yeni sahibine sahte tutanaklarla milyonlar akmış!
9 kişi tutuklandı
Türk dil ve kültürünü tanıtmak amacıyla 2007 yılında kurulan ve 66 ülkede faaliyet gösteren “kamu vakfı” niteliğindeki Yunus Emre Vakfı’na bağlı enstitüdeki “naylon fatura” skandalına ilişkin soruşturma sürüyor. Vakfın başkan yardımcılarından olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş‘ın eşi Rahmi Göktaş ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın‘ın oğlu Abdullah Kutalmış Yalçın, müfettiş raporunun savcılığa gönderilmesinden birkaç gün önce görevlerinden istifa etmişti. Vakıf Başkan Şeref Ateş’in de istifasının ardından firar ettiği öne sürülürken, oğlu Enes Ateş’in de aralarında bulunduğu 9 kişi soruşturma kapsamında gözaltına alınarak tutuklanmıştı.
“Adrese teslim işlemler”
Vakıflar Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu müfettişlerince Yunus Emre Enstitüsü’ndeki yolsuzluğa ilişkin hazırlanan raporda çarpıcı tespitler yer aldı. Raporda yer alan bilgilere göre Vakıf, Enes Ateş’in kurduğu firmayı devraldıktan sonra vakfa 8.6 milyon liradan fazla usulsüz fatura kestiği belirlenen Han Kültürel Eğitim isimli firmanın sahibi Selçuk Kaymakoğlu’na ait diğer şirkete de 6 ay içinde 58.7 milyon lira ödeme yaptı. Firmanın ‘sanal ofisinin’ olduğu ve 12 Aralık 2023’te ismini Anka Kongre olarak değiştirmesinden çok kısa bir süre sonra 30 Aralık’ta vakfa ilk faturasını kestiği belirlendi. Şirketten çoğunluğu uçak bileti olmak üzere çeşitli hizmet alımları yapıldığı, satın alma komisyonu kararından önce firmanın vakfa fatura kestiği belirlenirken, buna ilişkin olarak “Sırf bu işlem özelinde dahi alınan tekliflerin formalite olduğu ve adrese teslim bir işlem gerçekleştirildiği anlaşılmaktadır” değerlendirmesi yapıldı.
Rezervasyona dahi fatura kesilmiş
Aynı firmaya, “Uçak, Konaklama, Toplantı-Temsil Ağırlama, Araç Kiralama, Transfer” harcaması adi altında hiçbir sözleşme/protokol ve fiyat araştırması yapılmaksızın, 54 adet fatura karşılığında 51 milyon 550 bin lira ödeme yapıldığı anlaşıldı. Firma tarafından vakfa fatura edilen uçak biletleri hakkında Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürlüğü’nden bilgi istendi. THY’den müfettişliğe gönderilen bilgilere göre Anka Kongre firmasının vakfa kestiği faturalardaki tutarların gerçek bilet değerinin çok üzerinde olduğu, “Öyle ki; bazılarında sapmanın yüzde 100’den fazla olduğu ve bundan da vahimi, yalnızca rezervasyon oluşturulup biletleme yapılmadığı anlaşılan bazı işlemlerin vakfa faturalandırıldığı ve bu bedellerin de ödendiği tespit edilmiştir” sözleriyle açıklandı.
Tek çalışanlı firmaya 6 ayda 58.7 milyon ödemişler
Vakfa çok yüksek miktarda fatura kestiği belirlenen Anka Kongre firmasının fatura kestiği tarih aralığında sadece 1 çalışanının olduğu belirlendi. Herhangi bir çalışma ofisi ve bu hizmetleri yerine getirebilecek yeterli çalışanı dahi olmayan Anka Kongre’ye 30 Aralık 2023- 3 Haziran 2024 tarihleri arası usulsüz yöntemlerle verilen işler karşılığında toplamda 58 milyon 707 bin lira (1 milyon 466 bin dolar) ödeme yapıldığı tespit edildi.
İşi doğrudan Şeref Ateş vermiş
Vakfa benzer hizmetler karşılığında yüksek meblağlı fatura kesen bir diğer firma ise Dor Kongre Hizmetleri oldu. Firma ile vakıf arasında Ekim 2023’te “Uçak ve Konaklama Biletleri Hizmet Alimi” kapsamında sözleşme yapıldı. Sözleşme, Enstitü Başkanı Şeref Ateş tarafından imzalanırken, bu firmaya ilişkin bir satın alma dosyasının dahi bulunmadığı, söz konusu işin firmaya doğrudan Şeref Ateş tarafından verildiği belirlendi. Firma sözleşmenin imzalandığı gün vakfa ilk faturasını kesti ancak faturaların sözleşmeye uygun olarak düzenlenmediği tespit edildi.
10 ayda 51 milyonluk fatura kesmişler
Dor Kongre firması ile yapılan sözleşme, “Enstitü Başkanlığına tanınan harcama limitinin çok üzerinde bir hizmet alımı için Başkanlığın böyle bir yetkisi olmamasına karşın piyasa araştırması yapmaksızın afaki fiyatlarla sözleşme yapılmış olması” nedeniyle şüpheli bulundu. Bu nedenle THY ile yazışma yapılarak şirketin kestiği fatura içerikleri için bilgi istendi. THY’nin gönderdiği bilgiler, Dor Kongre firmasının kestiği faturaların da tıpkı Anka Kongre firması gibi gerçek bilet bedelinin çok üzerinde olduğunu ortaya çıkardı. Firma tarafından vakfa Ekim 2023 ile Ağustos 2024 arasında 51 milyon 307 bin lira fatura kesildiği, kesilen faturaların içeriği yanıltıcı olmasına karşın vakıf tarafından firmaya 48 milyon 984 bin lira ödeme yapıldığı belirlendi.
T24 muhabiri Asuman Arancı’nın haberiyle, Yunus Emre Vakfı’nda naylon fatura ile 400 milyon liradan fazla yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla yürütülen soruşturmada Vakıflar Genel Müdürlüğü müfettişlerince hazırlanan rapor, kurumdaki usulsüzlükleri gözler önüne serdi. Almanya’ya kaçtığı öne sürülen Enstitü Başkanı Şeref Ateş’in tutuklanan oğlu Enes Ateş tarafından kurulan şirketi devralan Selçuk Kaymakoğlu’na ait Han Kültürel Eğitim Danışmanlık isimli firmaya “sahte hizmet ifa tutanakları ve faturalarla” milyonlarca liralık ödeme yapıldığı belirlendi. Aynı firmadan, hiçbir piyasa araştırması, sözleşme ya da protokol dahi yapılmadan, doğrudan temin usulüyle uçak biletleri, konaklama ve araç kiralama gibi hizmetler alındığı anlaşıldı. Şirket tarafından vakfa toplamda 8.6 milyon liralık 21 ayrı fatura kesildiği, bunlardan 8 tanesinin ödemesinin “sahte hizmet ifa tutanaklarına” istinaden yapıldığı belirlenirken, vakfın toplamda bu şirkete 18 faturanın karşılığı olarak 6.7 milyon lira ödeme yaptığı tespit edildi. Öte yandan aynı firmaya RTÜK tarafından da 1.5 yıl içerisinde 9.2 milyon liralık ihale verildiği ortaya çıkmıştı. |
Yine mi! ‘Uzak Şehir’de levirattan doğan aşk hikâyesi… |
More Stories
İlker Gönen’in avukatından açıklama: Hücresine urgan bıraktılar
Adana’da evde çıkan yangın hasara neden oldu
Kaligrafi Sanatçısı Etem Çalışkan Hayatını Kaybetti