Türkiye’de restore edilen Hereke halısı Hollanda’ya gönderildi

Türkiye’den Hollanda’ya Restorasyonla Gönderilen Hereke Halısı

Osmanlı Dönemi’nde Hollanda’daki Barış Sarayı’na hediye edilen Hereke halısı, Türkiye’de restore edildikten sonra tekrar Hollanda’ya gönderildi. Bu iş birliği protokolü, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Carnegie Vakfı arasında imzalandı.

1911 yılında Osmanlı Padişahı V. Mehmed Reşad tarafından Barış Sarayı’na hediye edilen halı, detaylı bir restorasyon sürecinden geçti. Dijital ortamda 280 parçaya bölünerek incelenen halıda, 15 farklı hasar tespit edildi. En büyük hasarların insan trafiği ve mobilya kullanımı nedeniyle oluştuğu belirlendi. Türk düğümü tekniği ve doğal boyalar kullanılarak restore edilen Hereke halısı, Türkiye-Hollanda dostluğunun 100. yıl dönümünde Barış Sarayı’na geri gönderildi.

‘Barış ve Adalet Yolunda Ter Dökenler Bu Halıya Ayak Bastı’

Hollanda Büyükelçisi Joep Wijnands’ın açıklamasına göre, diplomatik ilişkilerin kökeni 400 yıl öncesine dayanır. Hereke halısı, bu tarihi bağın bir kanıtı olarak önem taşır. Halı, Barış Sarayı’nın temelleri atılırken Osmanlı İmparatorluğu tarafından hediye edildi ve o tarihten bu yana birçok önemli ismin üzerinden geçti.

‘Dünyaca Ünlü Bir Sanat Eseri’

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Hereke halısının Türkiye dışında en büyük el dokuması olduğunu vurgulayarak, halının 13 milyon 704 bin 480 Türk düğümünden oluştuğunu belirtti. Restorasyonun sadece halının ömrünü uzatmakla kalmayıp, geleneksel tekniklerin gelecek nesillere aktarılmasını da sağladığını dile getirdi. Restorasyon, Türkiye-Hollanda dostluğunun 100. yıl dönümünde barışın simgesi olan Hereke halısının tekrar Barış Sarayı’na gönderilmesiyle sonuçlandı.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir