Taşıt Tanıma Sistemi zorunlu mu? UTTS taktırmayana ceza ne kadar kesilecek?

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin (UTTS) Uygulama Tarihi Ne Zaman?

Gelir İdaresi Başkanlığı, ticari araçların akaryakıt alımında UTTS kullanımı hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye genelinde 8 milyon ticari araca uygulanacak olan UTTS, akaryakıt satışlarını dijital olarak kayıt altına alarak sektörde şeffaflığı artırmayı ve kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi hedeflemektedir.

UTTS Zorunlu mu ve Ne Zaman Geçerli?

5 Ekim 2023’te yayımlanan UTTS Uygulama Genel Tebliği, mükelleflerin araçlarına Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takma zorunluluğunu getirdi. Bu kapsamda, 31 Aralık 2024’e kadar 8 milyon aracın TTB takması gerekmektedir.

UTTS kapsamında TTB sipariş sayısı 1 milyonu aşmış durumda. Ayrıca, 12.667 istasyondan 4 binden fazlası UTTS’ye dahil olmak için işlemleri tamamlarken, 400 teknik servis saha çalışmalarını sürdürmekte ve 1400 TTB montaj noktası da hizmet vermektedir.

TTB takma süresi yaklaştıkça, filo kiralama ve taşımacılık firmaları ile kurumsal işletmelere ait taşıtlar için TTB siparişlerinde yoğunluk yaşanmaktadır. Bu süre zarfında başvuruların, 2025’te yapılacak ÜFE artışından etkilenmemek adına önemli olduğu belirtilmektedir.

Akaryakıt harcamaları göz önüne alınmaksızın, UTTS kapsamındaki araç sahiplerinin en geç 31 Aralık 2024’e kadar TTB takması gerekmektedir. Aksi takdirde, 1 Ocak 2025’ten itibaren UTTS’de kaydedilmeyen akaryakıt fişlerinin gider beyanında kullanılamayacağı ve vergi indiriminden yararlanılamayacağı hatırlatılmaktadır. Ayrıca, Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) kurulumlarını geciktiren istasyonlar için cezai yaptırımlar söz konusu olacaktır.

Milyarlarca Liralık Vergi Kaçağı Önleniyor

UTTS’ye kaydolmak ve TTB siparişi vermek için, www.utts.gov.tr adresine giriş yaparak gerekli bilgileri sisteme girmek ve ödeme yapmak gerekmektedir. Ardından, taşıt sahiplerine kısa mesaj yoluyla TTB montaj kodu gönderilmektedir. Yetkili Taşıt Montaj Servisleri’nde montaj kodu ile TTB montajı yaptırılarak UTTS’ye geçiş süreci tamamlanmaktadır.

UTTS’nin uygulanmasıyla, akaryakıt satışlarında TTB’ye kayıtlı araç plaka bilgisi otomatik olarak ödeme kaydedici cihaza aktarılarak usulsüz fiş düzenlemeleri engellenmektedir. Bu sayede milyarlarca liralık vergi kaybının önüne geçilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir